Een fotoreportage van een uitvaart ?  

Men is het niet gewend om gefotografeerd te worden tijdens verdrietige momenten , foto's associƫren wij vooral vaak met leuke momenten , zoals een huwelijksceremonie , een feestje of een gezellige bijeenkomst, dat is vaak de reden dat men lang niet altijd openstaat voor het laten fotograferen van een crematie of begrafenisplechtigheid.


Ik dan ook regelmatig de vraag krijg,  "  zo'n intieme gebeurtenis fotografeer je toch niet Henri  ? "  Maar waarom zou ik dat niet fotograferen ?


Nabestaanden die een afscheid vast willen laten leggen zijn hier altijd erg positief over, vooral familieleden en partners van de overledenen beleven de dag van de uitvaart in een roes.

Alles wat er vooraf en op de dag van de uitvaart gebeurt gaat langs ze heen of men maakt het onbewust mee , dan is het erg fijn om achteraf die dag nog eens rustig te kunnen beleven.


De beelden die ik onder andere maak als afscheidsfotograaf zijn ook vaak de kleine momentjes die ik opmerk tijdens een afscheid , waaronder die momenten die men anders nooit had gezien of had kunnen zien.

Ook voor de nabestaanden die de plechtigheid niet kunnen bijwonen is het heel fijn om door middel van de fotoreportage het gevoel te geven dat zij toch bij het afscheid waren.


Afscheidsfotografie is voor mij een specialisme geworden en doe deze vorm van fotografie er dan ook niet zomaar eventjes bij.

Een lange weg is hieraan voorafgegaan voordat ik mijn eerste afscheidsreportage kon maken. Het zijn de foto's die ik laat spreken zonder dat er woorden voor nodig zijn.


De zoektocht 

Indien er geen afscheidsfotograaf aanwezig is tijdens de ceremonie worden er vaak foto's genomen door de nabestaanden via de mobiele telefoon van o.a. de kist en de bloemen , en daar blijft het vaak ook bij.

Maar in negen van de tien gevallen blijven die foto's in het geheugen van de telefoon staan en wordt er sporadisch nog iets mee gedaan , na verloop van tijd vervagen de herinneringen van een waardig afscheid.


Als afscheidsfotograaf maak ik een gedenkwaardige reportage van het afscheid zodoende de nabestaanden die beelden achteraf kunnen terugzien die onbewust aan hun voorbij zijn gegaan.


Dit ook regelmatig het geval is als iemand is komen te overlijden en er naar een recente foto gezocht moet worden die men vaak niet heeft en er wederom een beroep gedaan wordt op de mobiele telefoon of daar nog toevallig een recente foto van de persoon bij leven in het geheugen staat en dan daar mee aan de slag gaat. Het komt helaas meer voor dan je denkt.


Op de volgende pagina kan je e.e.a. lezen over de mogelijkheden die ik kan bieden voor het arrangeren van een fotoreportage tijdens een laaste levensfase.Opleidingen

 • Canon Academy in samenwerking met de Fotovakschool.
 • Artis Academy.
 • Masterclass opleiding studiofotografie. 
 • FotografieInstituut.
 • Documentair Afscheidsfotografie.

Ik sta voor:

 

 • Een persoonlijke benadering.
 • Betrouwbaarheid en ervaring
 • Professionele kwaliteit. 
 • Creativiteit en ontzorging.
 • Empathisch vermogen.
 • Vertrouwen en discretie.

 

De herinneringen geven ruimte en troost om over het verlies te kunnen praten

De ontwikkeling van afscheidsfotografie is groeiende , gezien een afscheid een zeer emotionele en meest intense gebeurtenissen is in een mensenleven , ziet men absoluut de toegevoegde waarde er van in om het laatste afscheid op een eerbiedwaardige en respectvolle manier vast te laten leggen.

De beelden van nu zijn liefdevolle herinneringen voor later.


Ikzelf maak van deze bijzondere gebeurtenis een waardevolle herinnering om voor altijd te kunnen blijven koesteren, juist niet een herinnering aan een van de verdrietigste dagen in iemands leven , maar het juist die herinneringen zijn van liefde , het samenzijn en de connectie tijdens het laatste afscheid.


Ook voor kinderen is het een absolute meerwaarde , gezien men vaak kinderen wil beschermen tegen pijn en verdriet , maar de dood nu eenmaal bij het leven hoort.

Het samen kunnen terugkijken op die emotionele gebeurtenis geeft ruimte om over het verlies te kunnen praten wat ook helpt bij het verwerkingsproces bij kinderen.

Afscheid betekent de geboorte van een herinnering.


Salvador Dali.

Klik op het logo om toegang te krijgen tot de websites

Aangesloten  partners