Afscheid betekent de geboorte van een herinnering


Salvador Dali.

Men is het niet gewend om gefotografeerd te worden tijdens verdrietige momenten , foto's associƫren wij vooral vaak met leuke momenten , zoals een huwelijksceremonie , een feestje of een gezellige bijeenkomst, dat is vaak de reden dat men niet openstaat voor het laten fotograferen van een crematie of begrafenisplechtigheid.

Ik dan ook weleens te horen krijg,   zo'n intieme aangelegenheid fotografeer je toch niet Henri ?.  Maar waarom zou ik dat niet fotograferen ?


 Dankbare herinneringen


Nabestaanden die een afscheid vast willen laten leggen zijn hier altijd erg positief over.

Vooral familieleden en partners van de overledenen beleven de dag van de uitvaart als een roes.

Alles wat er vooraf en op de dag van de uitvaart gebeurt gaat langs ze heen of men maakt het onbewust mee , dan is het erg fijn om achteraf die dag nog eens rustig te kunnen beleven.


De beelden die ik onder andere maak als afscheidsfotograaf zijn ook vaak de kleine momentjes die ik opmerk tijdens een afscheid , dit zijn die momenten die men anders nooit had gezien of had kunnen zien.

Ook voor de nabestaanden die de plechtigheid niet kunnen bijwonen is het heel fijn om door middel van de fotoreportage het gevoel te geven dat zij toch bij het afscheid waren.


Ik zie afscheidsfotografie als een echt specialisme en doe deze vorm van fotografie er dan ook niet zomaar eventjes bij, een lange weg is hieraan voorafgegaan voordat ik mijn 1e afscheidsreportage kon maken. 


Het zijn de foto's die ik laat spreken zonder dat er woorden voor nodig zijn.
Ik sta voor:

 

 • Een persoonlijke benadering.
 • Betrouwbaarheid en ervaring
 • Professionele kwaliteit. 
 • Creativiteit en ontzorging.
 • Empathisch vermogen.
 • Vertrouwen en discretie.

 

 • Canon Academy in samenwerking met de Fotovakschool.
 • Artis Academy te Amsterdam.
 • Masterclass opleiding studiofotografie. 
 • Professionele opleiding via het FotografieInstituut.
 • Opleiding documentair afscheidsfotografie.

Opleidingen 


Meerwaarde van afscheidsfotografie

Daarom is het een hele mooie ontwikkeling dat er steeds meer vraag is naar afscheidsfotografie  , gezien een afscheid een zeer emotionele en meest intense gebeurtenissen is in een mensenleven.


Een afscheidsfotograaf maakt van deze bijzondere gebeurtenis een waardevolle herinnering om voor altijd te kunnen blijven koesteren, juist niet een herinnering aan een van de verdrietigste dagen in iemands leven , maar het juist die herinneringen zijn van liefde , het samenzijn en de connectie tijdens het laatste afscheid.


Wat ook zeker als zeer waardevol kan worden beschouwd is dat de nabestaande [n] op gezette tijden die herinneringen kunnen terugkijken wat troost biedt bij het verwerken van het verlies.


Ook voor kinderen is het een absolute meerwaarde , gezien men vaak kinderen wil beschermen tegen pijn en verdriet , maar de dood nu eenmaal bij het leven hoort.

Het samen kunnen terugkijken op die emotionele gebeurtenis geeft ruimte om over het verlies te kunnen praten wat ook helpt bij het verwerkingsproces bij kinderen.