Een laatste afscheid in beeld brengen kan je maar één keer doen
Waarom de keuze van afscheidsfotografie
Voordat ik mij volledig kon gaan richten op afscheidsfotografie , heb ik in de afgelopen jaren veel ervaring opgedaan en een diversiteit aan thema's voor mijn lens gehad , en tot op de dag van vandaag hier nog veel plezier aan beleef.
Ik heb voor mijzelf destijds wel de vraag gesteld wat mij de meeste voldoening zou geven om mij te gaan richten op één specialisatie en dit ook daadwerkelijk verder uit te gaan werken.
Uiteindelijk gaf mijn gevoel de doorslag om te kiezen voor die ene specialisatie , t.w. afscheidsfotografie.
Als fotograaf kan ik niet genoeg benadrukken hoe belangrijk het is om foto’s te maken van speciale gebeurtenissen in iemands leven, maar het verschil om kwalitatief goede foto’s te maken zitten in de kleine dingen die de herinneringen nog specialer maken.
Ikzelf merk iedere keer dat foto’s herinneringen oproepen troost bieden, beelden die niet worden opgemerkt maar naderhand veel ruimte scheppen om over uw dierbare te kunnen praten.
Juist die beelden die bij een afscheid gemaakt worden zijn belangrijke herinneringen voor nu en voor later.
Het zijn juist die momenten die de herinneringen in leven houden en daarbij ikzelf een belangrijke rol kan spelen om die mooie momenten voor u vast te leggen.
De vakmanschap en de ervaring van de fotograaf kan het verschil maken om juist die beelden te fotograferen die van grote betekenis kunnen zijn die voor anderen onopgemerkt blijven.
Het verschil zit in de details en juist die details belangrijk zijn en naderhand van onschatbare waarde zijn.
Het nemen van afstand van wat ik fotografeer is er niet tijdens een laatste afscheid , als die afstand er wel zou zijn kan ik mijn werk niet doen.
Ik ben zo betrokken mogelijk bij het maken van een laatste afscheidsreportage , m.a.w. als ik de emoties niet zou voelen dan kan ik die ook niet vastleggen.
Ik werk dan ook onopvallend , mijn aanwezigheid valt weg in de harmonie van het samenzijn, daardoor ik die speciale momenten ook kan vastleggen die voor anderen verborgen blijven, zodoende u de dierbare en speciale herinneringen levend kan houden , die momenten worden vastgelegd op het natuurlijke verloop van het samenzijn , dat maakt het ook zo waardevol.
Deze bepaalde kenmerken zijn mede bepalend voor mij geweest om de richting van de afscheidsfotografie te kiezen en hier ook volledig de nadruk op te leggen.
Er komt zoveel meer bij kijken dan alleen het bedienen van mijn apparatuur , de menselijke kant , mijn inlevingsvermogen en empathisch vermogen speelt hierin een cruciale rol , dat maakt juist het verschil om die gevoelens te vertalen naar blijvende herinneringen.
Één van de verbindende factoren die ikzelf als afscheidsfotograaf ervaar is om een liefdevolle fotoreportage te overhandigen aan diegenen die na een overlijden van een dierbare verder moeten.
Dat maakt mijn werk ook zo waardevol en vooral dankbaar om dit namens de nabestaanden te kunnen en mogen verzorgen.
Het volgen van mijn gevoel was destijds zeer vanzelfsprekend
Door de opgebouwde rouwkennis en een dieper begrip van het rouwproces stelt mij in staat om beter de behoeftes van de nabestaanden te begrijpen en hier ook naar te handelen.
De kracht van een gedenkwaardige reportage gebundeld in een album.
Een album maakt onderdeel uit van de rouwverwerking , dat hoor ik iedereen zeggen die voor afscheidsfotografie heeft gekozen en ik dankbaar ben dat ik namens de nabestaanden hiervan deel kan uitmaken om de emotionele periode iets lichter te kunnen maken waarbij de herinneringen van een laatste afscheid blijvend zijn.
Het album speelt n.l. een belangrijke rol hierin , niet alleen om de dag van de uitvaart nog een keer te herbeleven , maar het juist ook veel waarde heeft om het album aan anderen te laten zien die hier behoefte aan hebben of aan diegenen die de dag niet konden bijwonen.
Een album is makkelijk om het van tafel of uit de kast te pakken , wat het voor de nabestaanden makkelijker maakt om het er nog eens met anderen over te hebben waardoor de reportage hen veel troost en steun kan bieden.
Een afscheidsreportage is eigenlijk doodgewoon
Momenteel is er ontzettend veel mogelijk en kunnen er vele keuzes gemaakt worden om een uitvaart naar ieders persoonlijke wens uit te laten voeren.
Persoonlijk merk ik dat er steeds meer mensen zijn die bij leven hier al bewust mee bezig zijn , het bespreekbaar maken van de wensen , wel of geen begrafenis , cremeren , een natuurgraf of zelfs de nieuwste ontwikkelingen worden zeer nauwlettend in de gaten te houden , denkende aan resomeren , wat momenteel in Nederland nog niet is toegestaan maar er wel een wetsvoorstel is ingediend , kortom we begrijpen allemaal dat het leven eindig is en ik het een positieve ontwikkeling vind dat men langzaam uit de taboesfeer kruipt en er meer over wordt gesproken.
Dat bepaalde oudere tradities aan het verdwijnen zijn kan ik begrijpen , mensen veranderen , de wereld om ons heen is aan het veranderen , nieuwe generaties staan op en kijken anders tegen zaken aan die voorheen als heel normaal werden beschouwd.
Zo is dat ook te merken in de wereld van de fotografie , voorheen was het ondenkbaar dat er foto's werden gemaakt tijdens of voorafgaand aan een uitvaart , vandaag de dag staan de mensen hier toch meer voor open en maken het bespreekbaar met elkaar , maar ondanks dit alles is er nog wel een weg te bewandelen om de betekenis van een waardevolle reportage onder de aandacht te brengen en de dood stapsgewijs uit de taboesfeer te halen.
Een overlijden van een dierbare is een emotionele gebeurtenis , een gedenkwaardige fotoreportage is een waardevolle handreiking om het verlies te kunnen verzachten.
Aangesloten bij.
Genoten opleidingen.
Persoonlijke kenmerken.
Alle foto's en teksten zijn eigendom van Henri Vial. Deze mogen NIET verveelvoudigd,
gekopieerd , gepubliceerd , opgeslagen , aangepast of worden gebruikt , in welke vorm dan ook, online of offline, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de fotograaf.